top of page
Keresés

Milyen nyugdíj megtakarítást válasszak?

A címben szereplő kérdésre bizony első ránézésre nem lehet rövid választ adni, hiszen ma már számtalan különböző nyugdíj megtakarítás létezik, amelyek egytől egyig azt hirdetik, ennél jobb ajánlatot keresve sem találhat. Éppen ezért érdemes nagyon alaposnak lenni, amikor a biztosítások között nézelődik az ember. Egy igazán jó megtakarítás ugyanis átlátható, megbízható, ráadásul nem jár magas havi kiadásokkal sem. Lássuk a részleteket!


Miért fontos gondolkozni azon, hogy milyen nyugdíj megtakarítást válasszak?


Bár fiatalon még jellemzően nem gondol az ember a nyugdíjas éveire, mégis nem árt böngészni egy kicsit a megfelelő nyugdíj megtakarítások között. Számos oka van ugyanis annak, hogy az ilyen jellegű biztosítások nyújtotta öngondoskodással kapcsolatban érdemes már nagyon korán elkezdeni gondolkozni. A legfőbb oka ennek az, hogy jelenleg az állam által biztosított nyugdíj összege csaknem fele annyi, mint az átlagos havi nettó jövedelem, e téren pedig pozitív változás nem várható. Ugyanis a tények makacs dolgok, amelyet azt mutatják, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebb aktív dolgozónak. Ráadásul, ha valaki vállalkozóként dolgozik például a KATA vagy az EVA keretein belül, akkor jóval az átlag alatti nyugdíjra számíthat. Hála az égnek cserébe a várható élettartam emelkedést mutat, így 20-25 évre bátran berendezkedhetünk a nyugalmas évekre. Ez pedig megkívánja a kiemelt gondoskodást, hogy ne kelljen minden forintot megnézni egy átdolgozott élet után.


Mit nyújtanak a nyugdíj megtakarítások?


Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, akkor az éves befizetés +20%-ának megfelelő értékben jár az adóvisszatérítés. A maximum 130.000 Ft-os limit eléréséhez éves szinten 650.000 Ft befizetése szükséges, ez havi kb. 54.000 Ft-os megtakarítást jelent. Az ilyen típusú nyugdíj megtakarításokat egyébként a magyar állam által hivatalosan is elismeri és támogatja, ám ezek a biztosítások az államtól teljesen függetlenek, azok befektetésként kezelendők, jogilag életbiztosításnak minősülnek. Emellett pedig egy esetleges haláleset kapcsán a szerződésben megjelölt kedvezményezett vagy a törvényes örökös jogosult a biztosítások összegéhez való hozzáférésre.


Mindig vannak mentőövek, ha nehézségbe ütközik a havidíj fizetése!


Óhatatlan, hogy az aktív évek során valami miatt nehézségbe ütközik a havidíj kifizetése. Ilyenkor van lehetőség a havidíj csökkentésére a minimum díjig, de ha arról van szó, akár átmenetileg szüneteltethető is a szolgáltatás. Bizonyos esetekben pedig a díjmentesítésre is lehetőség van.


Mi történik, ha előbb szeretne hozzáférni a nyugdíj megtakarítások összegéhez?


Amennyiben a szerződésben rögzített lejárat előtt szeretne hozzáférni a félretett összeghez, külön adózni már nem szükséges a tőke után, ám a kapott adóvisszatérítést 20%-al növelten vissza kell fizetni.

A jelenlegi tendenciát tekintve a fizetés után járó nyugdíjból jellemzően nem fog telni a gondmentes pihenésre a nyugdíjba vonulást követően. Aki viszont időben elkezd gondoskodni önmagáról, az évek során jelentős összeget halmozhat fel idősebb napjaira!


17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page