Keresés

A nyugdíj megtakarítás előnyei

Bár fiatalon még jellemzően nem gondol az ember a nyugdíjas éveire, mégis nem árt böngészni egy kicsit a megfelelő nyugdíj megtakarítások között. Ezek a biztosítások ugyanis átláthatók, megbízhatóak, ráadásul nem járnak magas havi kiadásokkal sem. Ebben a bejegyzésben minden ezzel kapcsolatos fontos tudnivalót összegyűjtöttem.

A nyugdíj megtakarítások révén nyugodt lehet pénzügyei felől
Nyugdíj megtakarítás révén nyugodt lehet pénzügyei felől

Miért van szükség nyugdíj megtakarításokra?


Számos oka van annak, hogy az ilyen jellegű biztosítások nyújtotta öngondoskodásról érdemes gondoskodni. Hiszen jelenleg az állam által biztosított nyugdíj összege csaknem fele annyi, mint az átlagos havi nettó jövedelem, e téren pedig pozitív változás nem várható. Ugyanis a tények makacs dolgok, amelyet azt mutatják, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebb aktív dolgozónak. Ráadásul, ha valaki vállalkozóként dolgozik például a KATA vagy az EVA keretein belül, akkor jóval az átlag alatti nyugdíjra számíthat. Hála az égnek cserébe a várható élettartam emelkedést mutat, így 20-25 évre bátran berendezkedhetünk a nyugalmas évekre. Ez pedig megkívánja a kiemelt gondoskodást, hogy ne kelljen minden forintot megnézni egy átdolgozott élet után.Nem számít az aktuális nyugdíjkorhatár e biztosítások kapcsán!


Fontos tudnia, hogy ezek a nyugdíj megtakarítások az egyetlen olyan megoldást tudják nyújtani jelenleg Magyarországon, ahol a szerződéskötéskor aktuális nyugdíjkorhatár számít. Vagyis nem változik semmi a mindenkori korhatár változásakor, ha Önnek aktív szerződése van.Mit nyújtanak a nyugdíj megtakarítások?


Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, akkor az éves befizetés +20%-ának megfelelő értékben jár az adóvisszatérítés. A maximum 130.000 Ft-os limit eléréséhez éves szinten 650.000 Ft befizetése szükséges, ez havi kb. 54.000 Ft-os megtakarítást jelent. Az ilyen típusú nyugdíj megtakarításokat egyébként a magyar állam által hivatalosan is elismeri és támogatja, ám ezek a biztosítások az államtól teljesen függetlenek, azok befektetésként kezelendők, jogilag életbiztosításnak minősülnek. Emellett pedig egy esetleges haláleset kapcsán a szerződésben megjelölt kedvezményezett vagy a törvényes örökös jogosult a biztosítások összegéhez való hozzáférésre.

Nyugdíj megtakarítás révén idős korában nem lesznek anyagi gondjai
Nyugdíj megtakarítás révén idős korában nem lesznek anyagi gondjai

Mindig vannak mentőövek, ha nehézségbe ütközik a havidíj fizetése!


Óhatatlan, hogy az aktív évek során valami miatt nehézségbe ütközik a havidíj kifizetése. Ilyenkor van lehetőség a havidíj csökkentésére a minimum díjig, de ha arról van szó, akár átmenetileg szüneteltethető is a szolgáltatás. Bizonyos esetekben pedig a díjmentesítésre is lehetőség van.Mi történik, ha előbb szeretne hozzáférni a nyugdíj megtakarítások összegéhez?


Amennyiben a szerződésben rögzített lejárat előtt szeretne hozzáférni a félretett összeghez, külön adózni már nem szükséges a tőke után, ám a kapott adóvisszatérítést 20%-al növelten vissza kell fizetni.


A jelenlegi tendenciát tekintve a fizetés után járó nyugdíjból jellemzően nem fog telni a gondmentes pihenésre a nyugdíjba vonulást követően. Aki viszont időben elkezd gondoskodni önmagáról, az évek során jelentős összeget halmozhat fel idősebb napjaira.14 megtekintés0 hozzászólás