top of page
Keresés

5 dolog, ami miatt érdemes időben megtalálni a legjobb nyugdíj megtakarítás lehetőségét

Egyre nagyobb szerepet játszik már a fiatalabbak életében is az, hogy minél előbb megtalálhassák és kihasználhassák a legjobb nyugdíj megtakarítás nyújtotta lehetőségeket, amely segítségével felhőtlenné és anyagilag stabillá tehetik a pihenéssel töltött éveiket. Így valóban arról fognak szólni ezek az esztendők, hogy kiélvezhesse az élet minden pillanatát. Ehhez azonban meg kell találnia az ideális megoldást a biztosítások tengerében. Lássuk, miért olyan lényeges mindez!


1. Az állam által biztosított nyugdíj összege csaknem fele annyi, mint az átlagos havi nettó jövedelem


Nem véletlen, hogy igen sokféle oka van annak, hogy az ilyen jellegű biztosítások nyújtotta öngondoskodással kapcsolatban érdemes már nagyon korán elkezdeni gondolkozni. A legfőbb oka ennek az, hogy jelenleg az állam által biztosított nyugdíj összege csaknem fele annyi, mint az átlagos havi nettó jövedelem, e téren pedig pozitív változás nem várható. Ugyanis a tények makacs dolgok, amelyet azt mutatják, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebb aktív dolgozónak. Ráadásul, ha valaki vállalkozóként dolgozik például a KATA vagy az EVA keretein belül, akkor jóval az átlag alatti nyugdíjra számíthat.


2. Húsz-huszonöt év teljes nyugalomban a legjobb nyugdíj megtakarítás mellett


Szerencsére jelenleg a statisztika azt mutatja, hogy a várható élettartam emelkedik, így 20-25 évre bátran berendezkedhetünk a nyugalmas évekre. Ez pedig megkívánja a kiemelt gondoskodást, hogy ne kelljen minden forintot megnézni egy átdolgozott élet után.


3. Minden egyes forint visszakerül hozzánk


Egy ideális nyugdíj megtakarítás mellett az éves befizetés +20%-ának megfelelő értékben jár az adóvisszatérítés. A maximum 130.000 Ft-os limit eléréséhez éves szinten 650.000 Ft befizetése szükséges, ez havi kb. 54.000 Ft-os megtakarítást jelent. Az ilyen típusú nyugdíj megtakarításokat egyébként a magyar állam által hivatalosan is elismeri és támogatja, ám ezek a biztosítások az államtól teljesen függetlenek, azok befektetésként kezelendők, jogilag életbiztosításnak minősülnek. Emellett pedig egy esetleges haláleset kapcsán a szerződésben megjelölt kedvezményezett vagy a törvényes örökös jogosult a biztosítások összegéhez való hozzáférésre.


4. Akkor sem veszik el a pénz, ha nem tudja fizetni


Óhatatlan, hogy az aktív évek során valami miatt nehézségbe ütközik a havidíj kifizetése. Ilyenkor a legjobb nyugdíj megtakarítás lehetőséget ad a havidíj csökkentésére a minimum díjig, de ha arról van szó, akár átmenetileg szüneteltethető is a szolgáltatás. Bizonyos esetekben pedig a díjmentesítésre is lehetőség van.


5. Előbb is hozzáférhet az összeghez, ha szüksége van rá


Amennyiben a szerződésben rögzített lejárat előtt szeretne hozzáférni a félretett összeghez, külön adózni már nem szükséges a tőke után, ám a kapott adóvisszatérítést 20%-kal növelten vissza kell fizetni.


A jelenlegi tendenciát tekintve a fizetés után járó nyugdíjból jellemzően nem fog telni a gondmentes pihenésre a nyugdíjba vonulást követően. Aki viszont időben elkezd gondoskodni önmagáról és alaposan szétnéz a biztosítások között, az évek során jelentős összeget halmozhat fel idősebb napjaira!4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page